Groszek pachnący ozdobny – uprawa i wysiew na balkonie

Groszek pachnący na balkonie

Groszek pachnący należy do rodziny Bobowatych (Fabaceae). Rośliny motylkowate charakteryzują się relacjami symbiotycznymi z bakteriami Rhizobium. Ich zależność polega na wspólnym oddziaływaniu. Bakterie brodawkowate z azotu atmosferycznego wytwarzają amoniak oraz glutaminę, a następnie oddają je roślinie w zamian za odpowiednie warunki oraz związki chemiczne węgla. Związki azotu wzbogacają glebę, dzięki czemu groszek pachnący tworzy zielony nawóz.

Kwiaty danego efemerofitu są zbudowane z kolejnych elementów: żagielek, skrzydełka, łódeczka. Dodatkowo różnorodne pastelowe kolory zapewniają mu estetyczny wygląd, co zachęca do hodowli.

Groszek pachnący – jak wysoko rośnie?

Jeśli chcemy by w hodowli pojawiły się kwiaty o wybranej barwie zaleca się zakup nasion w sklepie, ponieważ sadzenie nasion pozyskanych z pierwotnej rośliny nie gwarantuje uzyskania danej barwy u roślin potomnych.

Kolejnym ważnym elementem morfologicznym groszku ozdobnego są wąsy czepne, zapewniają one stabilność. Bardzo ważnym aspektem jest w tym przypadku długa podpora, wokół której będzie mógł się piąć. Trzeba pamiętać że groszek pnący może uzyskać nawet do 2,5 metra wysokości.

Jeśli groszek pachnący posadzony jest na balkonie to przydatne będą metalowe druty, o które roślina będzie mogła się zaczepiać i rozwijać. Umożliwia to stworzenie zacienionego czy ustronnego miejsca na przykład w altanie. Jednak coraz częściej na tarasach stosowany jest groszek pachnący karłowaty, ponieważ osiąga maksymalnie 30 centymetrów wzrostu, ma sztywne łodygi lub występuje jako niewielki krzak.

Sadzenie groszku ozdobnego na balkonie

Wysiew groszku pachnącego powinien następować pod koniec marca lub na początku kwietnia. Jeśli chcemy przesadzić groszek pachnący na balkon należy to wykonać przynajmniej w połowie kwietnia.

Przed tym okresem należy go umieścić w doniczce i przechowywać w szklarni lub w inspekcie. W ziemi należy umieszczać około od 4 do 6 nasion w jednym małym dołku w rozstrzeleniu 20×40 centymetrów. W przypadku groszku pachnącego w doniczce rozstrzelenie musi być co najmniej 25 centymetrowe. Kiełkowania należy się spodziewać po około 14 dniach od wysiewu.

Wymogi do właściwej uprawy groszku pachnącego w doniczce

Prawidłowy wzrost zapewnia się przez dużą ilość słońca, ciepła oraz słabo zasadową glebę bogatą w liczne składniki mineralne. W dalszym etapie można wykonać rozkrzewianie, które jest bardzo proste, ponieważ warto uszczknąć szczytu pędu, co sprawi że roślina stanie się bardziej bujna i rozbudowana w dalszych fazach wzrostu.

Uprawa groszku pachnącego opiera się na zapewnieniu wcześniej poruszonych warunków oraz stosowaniu nawozów na przykład wieloskładnikowych z wzmożoną ilością wapnia i potasu lub o niskiej zawartości azotu.

Można też w tym celu użyć naturalnych sposobów – wykorzystać kompost w porze jesiennej. Nie zaleca się stosowania tej metody w trakcie wzrostu groszku pachnącego, ponieważ może to doprowadzić do jego chorób czy nawet uschnięcia.

Ważną i ciekawą informacją jest fakt, że aby osiągnąć roślinę bogatą w kwiaty należy usuwać wyschnięte kwiatostany, ponieważ nasiona hamują kwitnienie.

Warto też pamiętać, że groszek ozdobny jest idealny jako kwiat cięty. Natomiast największymi zagrożeniami ze strony szkodników są mszyce oraz mączniaki.